Words of Wisdom

"Sesiapa yang mahukan kesenangan di dunia hendaklah dia berilmu. Sesiapa yang mahukan kesenangan di akhirat hendaklah dia berilmu. Dan sesiapa yang menghendaki keduanya, maka hendaklah dia berilmu."

Wednesday, 25 April 2012

Berubah? Terubah? Mengubah?


Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamu’alaikum w.r.t buat sahabat sekalian!!!!

Wah, sudah lama rasanya jari jemari tidak menari-nari bersama idea yang mencurah-curah. Huhu.. mungkin sedang mencari ilham yang sepatutnya untuk dikongsi bersama kalian.

Dan Alhamdulillah.. hari ini telah diberikan kurnia oleh Allah untuk saya berkongsi dengan anda tentang satu perkara yang telah lama membelenggu jiwa & raga ini. Wohooo..

Berdasarkan tajuk yang telah saya tuliskan di atas, pasti anda sepertinya dapat meng-agak apa yang ingin saya kongsikan. Ya! Fuh! Benar sekali dong! Ianya berkenaan....

                                                                           BERUBAH!!!!

Fuh, berapa ramai daripada anda yang pernah mengalami perasaan di mana hati merasa x tenang, resah, gelisah memikirkan.. “Bila ini akan berakhir???” atau “Aduh! Susahnya nak buat mende ni..!” atau  “Oh, sampai bila aku nak buat benda ni?? BOHSAN la....” err..agak hyperbola di situ yer..

Ye..saya juga seperti anda. Merasai perasaan dan emosi yang sama.

Sehinggakan jiwa saya stress memikirkannya.. hoho.. this is so serious!!

Dan apa yang saya dapati, keadaan ini tak akan berubah bila saya sendiri tidak bergerak, bangun, mengubah segalanya!! Sungguh! Tak ada apa yang terjadi jika kita hanya duduk diam, baring-baring, menongkak dagu di tepi dinding melihat langit tanpa ada apa-apa yang kita lakukan. Ahah!

Jadi apa yang perlu kita lakukan?

Subhanallah, apa yang kita cari itu, telah tercatat dalam kitab Al-Quranul Karim, Surah Ar-Ra’d ayat 11 (13:11)

“Baginya (manusia) ada malaikat-malaikat yang selalu menjaganya bergiliran, dari depan dan belakangnya. Mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan suatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum, maka tidak ada yang dapat menolaknya dan tidak ada pelindung bagi mereka selain Dia.”

Allahu Akhbar! Sungguh, Al-Quran itu mukjizat agung!

Anda perasan atau tidak, Islam telah mengajar penganut-penganutnya untuk BERUSAHA untuk berubah! BERUSAHA dalam melakukan sesuatu.. Subhanallah. Kita bukan seperti robot, yang menunggu untuk ditekan butang “ON”, baru hendak bergerak. Tapi, kita ini manusia, yang punyai kekuatan untuk menggerakkan badan kita sendiri. Semestinya dengan izin Allah.

Oleh itu, jangan bermalas-malasan lagi. Dunia ini begitu singkat bagi kita untuk membuang masa yang berharga ini.

Ayuh sahabat! Bangkitlah! 

Kini masanya untuk kita sedar dan terus bergerak, mempraktiskan apa yang telah dipelajari, mengamalkan ilmu yang telah diajar. InsyaAllah, moga Allah beri kita kekuatan. 

Berdoalah padaNya! Dan yakin padaNya!


P/s: semestinya dalam melaksanakan perubahan itu, harus ada ilmu tentang sesuatu perkara. Oleh itu sahabat, andai dirimu merasa tidak tahu hendak bermula dari mana, mulalah dengan bertanya dengan diri sendiri, "apa yang aku tidak tahu sebenarnya?" atau "apa yang aku cari?", dan mulakan pencarian itu! InsyaAllah, sama2 kita berusaha menggapai redha Allah dunia dan akhirat. :) 

No comments:

Post a Comment